martys píše:
Btw: Jak se dá změřit časování ?? ..
Proboha já se zblázním;takže rychlokurs. Někam na klikovou hřídel připevníš kruhový úhloměr (0-360°).Pak někam nějakou "packu" ze svářecího drátu nabroušenou u toho úhloměru do špičky abys mohl odečítat stupně.Sundáš hlavu a píst dáš do HÚ(horní úvrať).Ten úhloměr s "packou" znuluješ.Tzn. 0°.Začneš točit motorem. Horní hrana pístu míjí horní hranu výf.kanálu; zaznamenám hodnotu (třeba 38° - nevím,odhad), točím dál, horní hrana pístu míjí horní hranu přefuk.kanálů (třeba 45° - nevím odhad).Pak nastane pozice kdy je píst v DÚ (dolní úvrať) a mělo by to být na spodní hraně výfuk. kanálu a spodních hranách přefuků.Na úhloměru bude z pochopitelných důvodů 180°.Tím jsme vyřešili výfuk a přefuk.Teď sání.Vyhodit karburátor a klapky, abych se mohl podívat do sacího kanálu.Zaznamenám pozici kdy spodní hrana pístu míjí spodní hranu sacího kanálu.Můj odhad tak 50° před DÚ, aby to mělo alespoň nějakou "spodní kompresi".Opět by mělo platit, že při HÚ souhlasí spodní hrana pístu s horní hranou sacího kanálu.A tím máš časování zjištěno.Klapky neřeš.To je dynamické proudění a to je průser.Samozřejmě, že klapky resp. reedvalve "kecaj" do sání.Od toho tam taky jsou,ale to je samostatná kapitola.Rovněžtak do výfuku "kecá" přívěra.Od toho tam vlastně taky je. Takže to co zjistíš je tzv. "základní časování" a klapky s přívěrou si Tě ve finále namažou na chleba.Kdyby jsi se do toho chtěl pustit tak jsem Ti k dispozici na SZ a data předej marasovi.