Právě je 19. 07. 2025, 22:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Chlazení
PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 13:57 
Administrátor webu

No... :lol: Je pravda, že už když jsem psal ten příspěvek, věděl jsem, že to je risk. :) Ale vlastně proto jsem to napsal, tohle byla jen taková má dedukce a věděl jsem, že pokud bude blbě, někdo se ozve (a nespletl jsem se ;) ). Ovšem byl bych rád, kdybyste mi tu alespoň napsali, že je to i kvůli tomu vzduchu, že tam taky hraji nějakou roli... :D (pro pocit, že nejsem úplně mimo :) )
A jinak fyzika či chemie, to je jedno, fyziku jsem měl naposledy ve druháku, což jsou 4 roky, a tam jsme tomu taky moc nedali. Takže všechny tyhle rádoby odborné věci, co píšu, jsou povětšinou jen z mé hlavy. ;)
Jinak myslím, že z Vašich příspěvků je to teď všem (myslím tím i ostatním z fóra) jasné, takže díky - nejen za mne. ;)

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 15:45 

Helejte borcíí, a když tady takhle pěkně řešíme chladící okruh, a už sme si vysvětlili jak funguje ;) , tak jaktože se DT neodvzdušňuje při složení, nebo vypuštění a pod. :shock: .. Kámoš co má KMX, tak strašil jak odvzdušňoval, tak sem hledal kde budu odvzdušňovat já, ale na nic cem nepřišel, tak sem to nechal koňovi, a naštěstí to vyšlo :D ...

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 17:19 

Franta DT 125r píše:
Helejte borcíí, a když tady takhle pěkně řešíme chladící okruh, a už sme si vysvětlili jak funguje ;) , tak jaktože se DT neodvzdušňuje při složení, nebo vypuštění a pod. :shock: .. Kámoš co má KMX, tak strašil jak odvzdušňoval, tak sem hledal kde budu odvzdušňovat já, ale na nic cem nepřišel, tak sem to nechal koňovi, a naštěstí to vyšlo :D ...

na DT to vyjde vždycky, protože je systém tak navržen a nikde nevznikají "vzduchové kapsy";jinak by v manuálu napsali,že se musí odvzdušnit(viz olejové čerpadlo) a funkce chladicího okruhu je o trochu složitější než expanzka (můžeme započítat termostat,správně ukazující teploměr,nepodělané lopatky čerpadla atd.atd,) Mě by vážně zajímalo, kdo se tím seriozně zabýval a ví třeba v kolika °C mu otvírá termostat,když je ručička teploměru "někde", kolik je to °C, mám dobré čidlo na teplotu vody? Vždyť, když to "něco" ukazuje, tak jste třeba v Guatemale a nevíte nic. Protože, když je termostat špatně a k tomu to čidlo špatně, tak je to křišťálová koule a musíte věřit v Boha.To samé ta zátka; kolik přetlaku vydrží? Moc práce, co? Pozdravuji západní plzeňsko!Jo a ty jsi nic nevyřešil a nevysvětlil.Jinak je vše v manuálu (bohužel tzv. cizí jazyk).

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 17:48 

Pepa: Předpokládám, že je to reakce na mě. (plzeňsko) Termostat jsem zkoušel, při kolika °C otevírá a otevíral +-3°C správně, teď už si ty hodnoty nepamatuju přesně, mám za to že někde kolem 65-70°C. Fakt je ten, že na vodní pumpu jsem nekoukal a "budík" může klidně ukazovat špatně, protože párkrát dostal v terénu ránu, až z toho popraskal ten plastový kryt. :-)
A k tomu tzv. cizímu jazyku... nejsem zrovna z těch, co jsou líní si něco zjistit z manuálu klidně i s pomocí slovníku nebo překladače. ;)

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 18:30 
Sponzor webu

pepa píše:
Tady není nic k rozseknutí; to je jasný jak facka.Vláďa jen zapomněl na jednu věc.(Anebo už se mu to nechtělo pitvat).To víčko chladiče má dvě těsnění.To spodní odpružené pružinou proti přetlaku, O.K. a pak horní, které těsní celý chladič proti atmosféře a "dotahuje" se tím bajonetovým uzávěrem.Jenže v tom "dýnku" nebo jak to nazvat,kde je spodní těsnění je právě ten zpětný ventil,který dovolí nasátí kapaliny z expanzky zpět do chladicího systému.Hadička spojující expanzku a chladič ústí do expanzky pod hladinou!!!A pak je úplně jedno, zda je expanzka na půdě nebo ve sklepě.Začne fungovat zákon o spojitých nádobách.Proboha jen nazavzdušnit.

Dík za pozdrav, nápodobně :mrgreen:. Máš pravdu, nechtělo se mi to rozebírat do detailů, už tak jsem se zase dost rozepsal. Ale aspoň něco zbylo i na tebe :lol:

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 19:07 

Králík píše:
Pepa: Předpokládám, že je to reakce na mě. (plzeňsko) Termostat jsem zkoušel, při kolika °C otevírá a otevíral +-3°C správně, teď už si ty hodnoty nepamatuju přesně, mám za to že někde kolem 65-70°C. Fakt je ten, že na vodní pumpu jsem nekoukal a "budík" může klidně ukazovat špatně, protože párkrát dostal v terénu ránu, až z toho popraskal ten plastový kryt. :-)
A k tomu tzv. cizímu jazyku... nejsem zrovna z těch, co jsou líní si něco zjistit z manuálu klidně i s pomocí slovníku nebo překladače. ;)

Nebyla to reakce na Tebe; viz následující příspěvek.Ty jsi JV Plzeňsko; nebo se mýlím?

PříspěvekNapsal: 04. 11. 2009, 09:23 

OK, na Vláďu jsem zapoměl, že je taky z Plzeňského kraje. Ano jsem z JV Plzeňska. Ale k tomu chlazení už jsem tu taky před nějakou dobou taky něco měl. :-)

PříspěvekNapsal: 04. 11. 2009, 10:03 

Králík píše:
OK, na Vláďu jsem zapoměl, že je taky z Plzeňského kraje. Ano jsem z JV Plzeňska. Ale k tomu chlazení už jsem tu taky před nějakou dobou taky něco měl. :-)

Tak jsem se nespletl. Tobě slouží ke cti,že jsi si alespoň termostat vyzkoušel.Ještě by to chtělo to čidlo a budík.Sice píšou v manuálu nějaké hodnoty odporu,ale...Vyndat čidlo z hlavy,dát mu kostru (elektrickou),vedle motorky nějakou stoličku,na ní el.vařič,na něj hrnek s vodou,potopit čidlo (nedotýkat dna-jen ve vodě!!),do hrnku dát teploměr min. do 120°C a začít ohřívat.Občas zapnout klíček a podívat se kam ta ručka dolezla a sesouhlasit si polohu se °C.Ten hrnek s vodou by měl být spíš větší anebo na vařiči tolik nenakládat, aby jsi stíhal zaznamenávat teploty.Ale to už máš vyzkoušené z měření termostatu.Možná i vhodné na budík nalepit nějakou samolepku a fixou si poznamenat teploty.Pak prostě budeš vědět kolik tam je °C.Teď se jdu podívat do manuálu kdy to má otevřít.
Tak otevírat by to mělo 63-67°C resp. 146-153°F (tady v manuálu chybně uvedeno na str.6-7).Mě se to zdá málo;jezdil bych tak 85-90°C.Ale Yamaha se asi sichruje proti přehřátí.Podchlazení je stále lepší, než to uvařit.

PříspěvekNapsal: 04. 11. 2009, 11:50 

Ano šlo by to tak udělat, ani nevím, proč jsem budík s čidlem tenkrát nevyzkoušel. Asi to tak udělám ještě před prodejem, abych měl klid na duši a následující majitel se v tom nemusel hned šťourat, když by se dostal do červenýho.

PříspěvekNapsal: 04. 11. 2009, 18:19 

Pockat hosi ted jsem zase vedle.Takze voda necirkuluje dokud neni termostat ohraty na nejakych 70C pak teprve jde do chladice.To je nejake divne kdyz pumpa hned od startu tlaci vodu do valce ne?Je to spravne jak jsem to napsal?Jinak to cidlo si musim urcite vyzkouset dik za trik. ;) :)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]