Právě je 19. 07. 2025, 22:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: xenon
PříspěvekNapsal: 11. 05. 2009, 20:10 

Jj chápu tě, xenon svítí hezky (když je to opravdu xenon, ne ty modrý žárovky s napísem XENON za 150kč xenon je podstatně dražší),
Otec to má v autě a je to luxusní věc. Má to svoje pro a proti (např když ti přestane svítít tak to je o dost větší cena než když tam je žárovka).
Jo a s tím zapínáním xenonu si měl pravdu, na zapálení oblouku se používá vysoké napětí (podle wikipedie až 60kV, (v autě máme 35kV)), pak už to snad běží na normálních 12V.

PříspěvekNapsal: 11. 05. 2009, 21:20 

Jojo, cena je tam poněkud jiná. Cca 1700Kč moto bixenon H4. Jinak nová výbojka je cca 500Kč.

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 16:59 

Takže pánové,mezitim co vy jste dumali co a jak,tak já neletil a namontil si xenon do Déta. Sice ted nemám dálkovky,ale já si myslim že to světlo který to vydává ted,to hravě přebije.A jak sem to všechno vykutil? Základem byla jedna výbojka s paticí pro žárovku H7,kterou kámoš našel na praxi ve světlometu spolu se startérem. No a furt se k tomu nějak neměl aby si jí tam dal,tak sem si jí od něj vzal a řikám že to vyzkoušim.

Jak sem to tam narval:

zničil sem ve svěráku přes hadr jednu H4 žárovku,abych z ní vyimplantoval patici která už se tam dá dát do toho světla.No,jenže díra v tej patici byla malá,tak sem si jí trochu vypiloval aby se tam ta výbojky vlezla. No a pak sem tam tu výbojku zastrčil,patici přizpůsobil díře ve světle a nandal pružinu,nandal tu plechovou krytku která to všechno drží a dal tam tu gumovou krytku proti vlhkosti.Myslel sem si,že ten obří startér se tam nevleze nikam do tý masky,ale naštěstí,pod budíkama je krásnej prostor akorát na ten startér,takže když tam máte světlo,tak to tam prostrčíte a máte vyhráno.
A jak sem vyřešil napájení? Možná trochu prasácky,ale zato jednoduše.Vzal sem dva dráty,na ty dal ty samí kontakty co sou na kabelech od baterky a připojil to na baterku.Dráty sem natáhnul zatim podél nádrže,ale až bude čas tak to uklidim pod nádrž a sedlo.No a přitáhnul sem to až k masce,jeden drát (+) je připojenej furt,a druhej (-) je zatim jen na konektorech,páč sem neměl vypínač,ale to všechno bude časem.A výsledek? Posuďte sami.

Výhody: Tak určitě mnohem vyšší svítivost,která se vůbec nedá rovna s žárovkou ( A to sem tam měl ještě silnější než je tam origoš-40/45 W,ale měl sem tam 55/60W)
Další výhoda je určitě fakt,že mi to tedka bude svítit i bez nastartovanýho motoru,což se někdy určitě hodí....
A další věc,která mě k tomu tak dost dohnala to tam dát,bylo pohasínání světla při brzdění....určitě to znáte,jedete,a potřebujete zpomalit a jakmile vemete za brzdu,tak to přední světlo pohasne..no a když jedete večír náký serpentýny v lese,tak vidíte leda tak pyču.....to mě sralo uplně nejvíc,protože to fakt potom svítilo na prdlačku.
Určitě taky nižší odběr proudu proti žárovce (40/45 W nebo těch 55/60 Watu) Xenon má 35 Watu.

Nevýhody: Benga,benga,benga a zase benga.....asi budou nadávat jestli mě s tim někdy uviděj... :lol:
Bude to asi trochu víc oslňovat,ale to se holt nedá nic dělat.....
Fakt,že tam nemám žádnou pojistku proti vybití baterie a taky nemám jistotu že mi to někdy nehodí zkrat......Budu si muset pohrát s izolací pořádně.
Nic víc mě momentálně nenapadá.

Jo a jeden takovej poznatek:
Báli ste se tu někteří jestli to nevypálí parabolu:podle mýho ne! Už jen když vezmu v potaz jakej výkon má výbojka proti žárovce,tak musí bejt jasný že to bud hřát míň. A podle mě to tak fakt je,páč kámoš co má taky déto,ale se žárovkou,ještě navíc s tou slabou,měl těsně po vypnutí světla sklo teplejší než já s xenonem. Takže asi tak.....

No a tady pár fotos:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 17:37 

Dobře chlape! To jsem chtěl vědět. Mě jde o to, aby to víc svítilo a navíc ne jen tím žlutým světlem. Žárovky jsou originál 55/60W. Když bych to kupoval, tak bych asi rovnou koupil BiXenon...

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 17:51 

balw píše:
Dobře chlape! To jsem chtěl vědět. Mě jde o to, aby to víc svítilo a navíc ne jen tím žlutým světlem. Žárovky jsou originál 55/60W. Když bych to kupoval, tak bych asi rovnou koupil BiXenon...

hele nevim,jak já,tak kámoš sme tam měli starý patice R2 s tim malým výkonem....tak nevim..... Jináč mě to nic nestálo,tak sem rád aspon za tohle,jinak bych si taky koupil Bixenon to je jasný ;)

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 17:56 

nestacilo by koupit jenom H4 xenonovou vybojku kdyz uz tam mas starter?

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 18:05 

jendas87 píše:
nestacilo by koupit jenom H4 xenonovou vybojku kdyz uz tam mas starter?

no asi stačilo,ale musíš k tomu mít ještě přepínač na potkávačky/dálky....nevim jak to tam je....ale já to neřešim,tohle mi snad bude stačit......navíc zadarmo? :lol: ;) ;) ;) ;) ;)

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 18:12 

tak to by neslo natahnout na origo prepinac? si myslim ze jo jinak bych jeste dal nekam radsi jeste pojistku :) jinak za ty prachy supr ;)

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 18:17 

jendas87 píše:
tak to by neslo natahnout na origo prepinac? si myslim ze jo jinak bych jeste dal nekam radsi jeste pojistku :) jinak za ty prachy supr ;)

určitě šlo,ale sejřim na to,páč bych se s tim sral a neni vyloučený že bych ten přepínač zničil,navíc to budu za rok prodávat,tak proč se s tim srát? Udělám si jeden vypínač na řidítka a sem vysmátej.....A pojistku? No kam,kde a jak? :lol: .Poradim se ještě se známým elektrikářem radši.

PříspěvekNapsal: 25. 05. 2009, 18:23 

tak jak chces vid ;) mno pojistku normalne na drat nakej co mas natazenej ke starteru tak rozsmiknout dat na kazdej konec jazicek a obyc plochou pojistku asi 20 ta by mela stacit spojit a zaizolovat to paskou a hotovson

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]