Právě je 10. 05. 2025, 12:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Chlazení
PříspěvekNapsal: 02. 11. 2009, 11:10 

Mno s tim otvíránim víčka je to docela pravda no :D , ale co tak vim ze zkušenosti, tak věčinou třeba i při krosení, když zastavim, a šáhnu na víčko chladiče (neotvírám ho ;) ) tak na něm tak akorád ruku udržim, co sem si šalah na víčko u CR 85 tak po kros jízdě jsem ruku na víčku taky skoro udržel..

PříspěvekNapsal: 02. 11. 2009, 11:56 

stagrik píše:
Cau hosi nechtel jsem zakladat novy tema,ale mam takovy problem.Kdyz nastartuju Dtecko tak ho necham tak 2-3min nastartovany pak vyjedu mensi kopec po silnici cca 200-300m a zpatky a uz neudrzim ruku na valci,kdyz oddelam na chladici vicko tak uz v nem je ta voda dost tepla tam prst taky pomalu neudrzim a teplotu mi to ukazuje jen na tom prvnim bilim zarezu(ukazatel na budiku).Zda se mi ze to ukazuje malo nebo myslite ze to je normalni,abych takhle brzo neudrzel ruku na valci?Diky za info nechtel bych to zase zadrit.

Pokud jsi víčko otevřel a neobchlustlo tě to tak si dopadl ještě dobře a zas tak horké to nebude ;) Já mám problém dostat vodu z chladičů do expnazní nádobky, takový jsem mrdal že to je skoro furt studené nebo se to skvěle chladí :-D

PříspěvekNapsal: 02. 11. 2009, 17:05 

Ne to vicko jsem oteviral opatrne to je jas zasycelo a dobry,ale ted me napadlo ta voda musi cirkulovat pres expanzni nadobku?Nebo jak to cirkuluje ja myslel ze to pumpa honi ze spoda pres valec do chladice a chladicem zase do pumpy.Jak ma ta expanzka teda fungovat?Ta voda by tam tedy mela byt taky tepla?V aute to tak je ;) :)

PříspěvekNapsal: 02. 11. 2009, 17:10 

stagrik píše:
Ne to vicko jsem oteviral opatrne to je jas zasycelo a dobry,ale ted me napadlo ta voda musi cirkulovat pres expanzni nadobku?Nebo jak to cirkuluje ja myslel ze to pumpa honi ze spoda pres valec do chladice a chladicem zase do pumpy jak ma ta expanzka teda fungovat ta voda by tam tedy mela byt taky tepla?V aute to tak je ;) :)

Ne, voda cirkuluje v uzavřeném okruhu (tlakově) a honí se jenom čerpadlo válec chladič...jak se ovšem s rostoucí teplotou mění objem vody tak je třeba někde vodu odpustit aby nám ten uzavřený okruh neroztrhla rozpínající se voda ( řečeno hooodně laicky :-) ) a proto se dostane do expanzní nádobky

PříspěvekNapsal: 02. 11. 2009, 17:16 

Aha takze ta nadobka tam je akorat na odfuk ;),protoze u auta tam je na nejvysim miste a spadove se kdyz tak doplnuje voda do okruhu,ale tady ta nadobka je nizko no.Takze jsem nic nevyresil snad je to teda s tim zahrivanim normalni i kdyz je ted docela zima.No snad mi to cidlo ukazuje spravne :roll: jinak budu asi zase nahranej :lol:

PříspěvekNapsal: 02. 11. 2009, 18:12 
Administrátor webu

maras píše:
stagrik píše:
Ne to vicko jsem oteviral opatrne to je jas zasycelo a dobry,ale ted me napadlo ta voda musi cirkulovat pres expanzni nadobku?Nebo jak to cirkuluje ja myslel ze to pumpa honi ze spoda pres valec do chladice a chladicem zase do pumpy jak ma ta expanzka teda fungovat ta voda by tam tedy mela byt taky tepla?V aute to tak je ;) :)

Ne, voda cirkuluje v uzavřeném okruhu (tlakově) a honí se jenom čerpadlo válec chladič...jak se ovšem s rostoucí teplotou mění objem vody tak je třeba někde vodu odpustit aby nám ten uzavřený okruh neroztrhla rozpínající se voda ( řečeno hooodně laicky :-) ) a proto se dostane do expanzní nádobky

Ale no tak maras, ;) to přece není kvůli změně objemu vody (chladící kapaliny). To Tě ve škole neučili, že teplotní objemová roztažnost tekutin je v podstatě zanedbatelná? ;) To si pamatuju i já ze základky (od té doby jsem chemii naštěstí neměl). 8-) Ta expanzní nádobka je tam tudíž kvůli změně objemu vzduchu, co v chladící soustavě je (přeci jen je většinou na vrchu chladiče třeba 1cm bez kapaliny).
Abych nebyl jen ten "zlý", tak jinak pěkně, stručně a výstižně popsané. ;)

PříspěvekNapsal: 02. 11. 2009, 19:00 
Sponzor webu

Bobo píše:
maras píše:

Ale no tak maras, ;) to přece není kvůli změně objemu vody (chladící kapaliny). To Tě ve škole neučili, že teplotní objemová roztažnost tekutin je v podstatě zanedbatelná? ;) To si pamatuju i já ze základky (od té doby jsem chemii naštěstí neměl). 8-) Ta expanzní nádobka je tam tudíž kvůli změně objemu vzduchu, co v chladící soustavě je (přeci jen je většinou na vrchu chladiče třeba 1cm bez kapaliny).
Abych nebyl jen ten "zlý", tak jinak pěkně, stručně a výstižně popsané. ;)

Já bych se zastal Marase. Vzduch (jako všechny plyny) je celkem snadno stlačitelný, kvůli němu by expanzní nádobka být nemusela. Problém je se stlačitelností vody (a vlastně všech kapalin). Při zahřátí vody na 80°C se objem 1 litru zvýší o cca 30ml, což sice můžeme považovat za zanedbatelné, ale těch 30ml nám těsně uzavřený chladič plný po hrdlo (bez expanzky) spolehlivě roztrhne (v lepším případě vystřelí některá hadice). Proto je každé víčko chladiče těsněné přes pružinu, která v chladiči udržuje bezpečný přetlak (vyšší tlak = vyšší bod varu). Pokud přetlak v chladiči stoupne nad bezpečnou mez přemůže tlak pružinu, těsnění je odtlačeno a přebytečná kapalina přeteče do expanzní nádobky. Když se kapalina v chladiči ochladí, je naopak z expanzky podtlakem přisávána zpět.
Jestli ono to Bobo nebude tím, že tohle všechno není chemie, ale fyzika :lol: :mrgreen:

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 07:17 

souhlas s Vláďou

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 08:58 

Už včera sem chtěl napsat že nakonec přijde pepa a rozsekne to :-D

PříspěvekNapsal: 03. 11. 2009, 12:04 

maras píše:
Už včera sem chtěl napsat že nakonec přijde pepa a rozsekne to :-D

tady není nic k rozseknutí; to je jasný jak facka.Vláďa jen zapomněl na jednu věc.(Anebo už se mu to nechtělo pitvat).To víčko chladiče má dvě těsnění.To spodní odpružené pružinou proti přetlaku, O.K. a pak horní, které těsní celý chladič proti atmosféře a "dotahuje" se tím bajonetovým uzávěrem.Jenže v tom "dýnku" nebo jak to nazvat,kde je spodní těsnění je právě ten zpětný ventil,který dovolí nasátí kapaliny z expanzky zpět do chladicího systému.Hadička spojující expanzku a chladič ústí do expanzky pod hladinou!!!A pak je úplně jedno, zda je expanzka na půdě nebo ve sklepě.Začne fungovat zákon o spojitých nádobách.Proboha jen nazavzdušnit.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]